Select Page

En kul aktivitet för både stora och små, det är att åka rullskridskor eller inlines. Det är nästan samma sak. Det som skiljer dem åt, det är hur hjulen är placerade under sulan. På ett par rullskridskor så sitter hjulen i par, medan de på ett par inlines sitter på rad. Att lära sig att åka på både rullskridskor och inlines är bra, eftersom det hjälper barnen att utveckla en bra balans samt även sina motoriska färdigheter. Så satsa på att köpa ett par billiga rullskridskor eller inlines och kör igång! Du kan hitta sådana på https://www.billiglek.se/shop/94-rullskridskor–rullskor/. Att åka inlines eller rullskridskor är något barn och föräldrar kan göra tillsammans.

Barn kan lära sig att åka i stort sett i vilken ålder som helst, men det är ju en fördel att de kan gå och stå på egen hand. De bör även kunna upprätthålla balansen och koordinationen nåt så när!

Glöm inte skydden

Att lära sig åka inlines eller rullskridskor kommer även innebära en hel del ramlande i backen. Det är därmed bra att se till att barnet har på sig rätt sorts skydd. Dels bör de ha på en hjälm för att skydda huvudet på ett bra sätt. Det finns särskilda skate-hjälmar, men det går bra med en cykelhjälm också. Utöver en bra hjälm så bör även resten av kroppen skyddas. Så det kan vara bra att även satsa på knäskydd, armbågsskydd och handledsskydd.

Se till att köpa nya skydd, som passar ditt barn på ett bra sätt. Det kan vara svårt att få begagnade skydd att sitta korrekt.

Se även till att köpa inlines eller billiga rullskridskor som verkligen passar barnets fötter! De måste sitta bra, inte klämma men inte heller glappa. Det bästa är att prova dem på foten, även om det går att utgå från skostorleken.

Grunder i att åka rullskridskor och inlines

Nyckeln till att åka inlines eller rullskridskor är balansen. Annars är det nästan som att gå, fast man åker. Det kan vara bra att låta ditt barn öva i ett säkert område, fram tills att han eller hon har hittat balansen och kan hålla den. För att hitta den, så ska barnet har knäna något böjda samt luta sig något framåt.

Det gäller sedan att anta rätt hållning. Det kan du lära ditt barn att göra genom att visa hur man står med fötterna axelbrett isär, och böja knäna något.

När ditt barn känner att de grundläggande begreppen så som balans och rätt hållning är på plats och att de känner sig bekväma, så är det dags att börja öva på riktigt. Du kan hjälpa ditt barn att göra rörelser framåt, medan han eller hon har fokus på balansen. Lär även barnet hur man kan falla på ”rätt sätt”, så att det är lättare att undvika skador.

Förhoppningsvis så kommer ditt barn inom kort fått till det hela och kan sedan åka fritt på egen hand. Köp gärna ett par billiga rullskridskor och häng med!