Select Page

Om du är en aktiv person som tränar mycket är sömnen A och O för att träningen överhuvudtaget ska ge några resultat. Oavsett om du tränar för att gå ner i vikt eller bara för att känna dig lite friskare och starkare behöver kroppen återhämta sig ordentligt genom en god natts sömn. Men varför har sömnen så stor inverkan på dina träningsresultat?

 

Sömn och anabolism

Det är bevisat att ordentlig vila och sömn har en stor påverkan på kroppens anabolism, det vill säga kroppens förmåga att bygga celler. Framförallt är detta viktigt att tänka på för dig som styrketränar, eftersom kroppen behöver vila för att kunna bygga upp de muskler du tränat.

 

Sömn och viktnedgång

Den gamla devisen om att du kan gå ner i vikt av att sova stämmer faktiskt till viss del. Detta eftersom kroppens insulinreglering försämras vid sömnbrist, vilket i sin tur leder till en reducerad ämnesomsättning. Träningsscheman och kostupplägg ger få eller inga resultat utan en god sömn!

 

Sömn och prestation

Det är inte bara din koncentrationsförmåga som försämras av sömnbrist, utan kroppen går även rent fysiskt in i viloläge och ser till att sänka maxpulsen. En sänkt maxpuls leder till att kroppen inte orkar lika påfrestande och långvarig fysiskt aktivitet som du annars hade klarat av.

 

Hur kan man förbättra sin sömn?

Träning och sömn fungerar i konstant växelverkan. För att din träning ska ge resultat måste kroppen få återhämta sig ordentligt genom sömn, samtidigt som träning i sin tur har stor inverkan på din sömnkvalitet. Det beror på att träning gör att din kropp förbrukar stresshormonet kortisol. Om du lider av sömnbrist är ett bra första steg därför att börja med försiktig träning som din kropp klarar av, för att stegvis öka ansträngningsnivån.

Sist men inte minst är det viktigt att du har de rätta förutsättningarna för att kunna sova riktigt gott genom att investera i en riktigt bra säng. Du kan läsa mer om olika typer av sängar här: https://www.battrenatter.se/sangar.html