Select Page

Alla vet att det är hälsosamt att löpträna. Dessutom är det en av de bästa träningsformerna som ger bäst resultat men samtidigt inte kräver så mycket att komma igång med. En bra uppsättning kläder (kanske ett par olika beroende på temperaturen) och ett par ordentliga löpskor så är du redo att överta vägrenen och komma i form. Allt är svårt i början och om du inte brukar springa kommer det utan tvekan att vara tufft att komma igång, om kondisen inte redan är i topp.

Så kommer du igång

Det spelar ingen roll om målet är att löpa ett maraton eller om du bara vill kunna springa 10 kilometer på under en timme. Sättet du kommer igång på är detsamma, nämligen att komma ut och springa några kilometer flera gånger i veckan. Var dock noga med att inte börja för hårt.

Alla kan löpa 5 kilometer mer eller mindre, men om du inte brukar springa kan 5 kilometer göra att du pressar dig och riskerar att få skador. Vill du komma i ordentlig form, är det viktigt att komma in i en rytm. Denna rytm förstörs snabbt av skador. Här är några tips på hur du undviker de vanligaste skadorna.

Var försiktig med nya skor

Du har precis bestämt dig för att komma i form och har investerat en mindre förmögenhet i ett par bra löparskor. Det är inte alltid en bra idé. En av de vanligaste skadorna kommer faktiskt från skorna. Antingen för att du köpt skor som inte passar din löpstil eller för att du inte har gått in dem. Även om det räknas som en mindre, kanske rentav minimal, skada så är blåsor någonting som effektivt stoppar all din löpträning.

Vätskebrist

Det är väldigt viktigt att dricka vatten både före och efter löpträningen, så att du återställer kroppens vätske- och elektrolytbalans. Elektrolyter är salter som bidrar till att upprätthålla vätskenivån i kroppen och som ser till att kroppen fungerar som den ska och att vi mår bra. Drycker med elektrolyter förbättrar kroppens vätskeupptagningsförmåga och kan även drickas i förebyggande syfte för att förhindra vätskebrist vid t.ex. ett marathon eller annan träning där du svettas mycket.

Uppvärmning

Många har åsikter om uppvärmning och långt ifrån alla gör det. Men om du vill springa 5, 10 eller 20 km är det viktigt att kroppen är varm om du vill undvika skador. Ska du köra en kortare runda behöver du inte lägga så många minuter på uppvärmning. Du ska bara vara medveten om att löpträning med kalla muskler är det absolut enklaste sättet att dra på sig skador.