Select Page

Kanske har du aldrig hört talas om denna livsmedelskomponent – ​​maltodextrin eller så har du mött många synpunkter på denna livsmedelskomponent. Vad det än är så har du förmodligen använt det redan flera gånger under ditt liv. Välj ut 5 livsmedel som du har hemma och läs etiketten på förpackningen med ingredienslistan. Vi garanterar dig att åtminstone några av dem kommer att innehålla maltodextrin.

Maltodextrin används ofta som tillsats i drycker för idrottare. Vissa undersökningar visar att maltodextrin som tillskott kan bibehålla anaerob energi under träning.

En form av socker

Maltodextrin är syntetiskt socker (även känt som polysackarid) som har en mjuk, söt smak. Den är vanligtvis gjord av majs och vete, eller så kan vi få den från ris, potatis och maniok. Det används som ett ämne i många livsmedel inklusive kryddor, kakor eller chips.

Dess hälsoeffekter beror på vilken typ och mängd du konsumerar. En typ av maltodextrin är en komplex kolhydrat som innehåller kalorier. Den andra typen – resistent maltodextrin kommer från samma källa men genomgår en annan process för att vara svårsmält. Resistent maltodextrin ger inte energi. Termen maltodextrin avser alla ämnen som erhålls genom stärkelsehydrolys och som innehåller mindre än 20 enheter glukos.

Vad används maltodextrin till?

Maltodextrin framställs med hjälp av enzymer eller syror som behövs för stärkelsenedbrytning. Slutresultatet är lättsmält vitt pulver som ger 4 kalorier per gram. Efter att ha tillsatt det i näring, tjocknar maltodextrin produkten, förhindrar kristallisering och hjälper till att binda tillsatser helt och hållet. Du kan hitta det i matkryddor och används som ett komplement för idrottare och kroppsbyggare som behöver socker som en snabb energikälla.

När ska du använda maltodextrin?

Du kan använda dig av maltodextrin nära före din träning. Det för att få extra energi. Du kan även använda det under lång träning, som till exempelvis maraton. Det är ett utmärkt alternativ för att förse kroppen med energi utan uttorkning. Du kan även använda det efter träning.